Thursday, June 27, 2013

My Ayam Rendang Recipe

Bahan-bahan ( 8 -10 org )

  • 1 ekor ayam/potong/cuci brsih/toskn
  • 1 1/2 cawan cili kering kisar
  • *3 inci halia
  • *6 batang serai
  • *1 inci lengkuas
  • *1 inci kunyit hidup
  • bhn brtanda ni dkisar halus
  • 20 biji bawang merah
  • 10 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 3 jenis bawang ni dhiris nipis
  • 1 liter santan – sederhana pekat
  • 1 @ 2 batang kulit kayu manis
  • 6 biji buah pelaga
  • 1/2 cawan kerisik
  • daun limau purut/daun kunyit
  • gula melaka/gula merah
  • garam cukup rasa
  • 2 keping asam gelugor

Cara-cara masak Rendang Ayam

  1. Masukkn ayam brsama cili kisar, bahan2 yang dkisar halus, 3 jenis bawang, kulit kayu manis & buah pelaga ke dalam kuali…gaul mesra (guna api sederhana)
  2. Bila ayam sedikit kecut/layu ckit, baru masukkn santan…kacau slalu
  3. Agak2 kuah 1/2 kering, masukkn pula kerisik, asam gelugor & gula melaka, klau suka daun limau purut yg di carik sikit…
  4. Bila rendang hampir kering, masukkn garam @ kalau suka bleh masukkn juga daun kunyit yg d hiris halus
  5. Saya suka rendang yg tak terlalu kering… lembab2 ckit… terpulang pada selera masing2… *1 lgi rendang ni tak perlu blend bawang sebab saya suka tekstur kuahnye yg kasar2 gitu… ada rasa trsendiri…
  6. Selamat mncuba…

No comments:

Post a Comment