My Ayam Rendang Recipe
Bahan-bahan ( 8 -10 org )
- 1 ekor ayam/potong/cuci brsih/toskn
- 1 1/2 cawan cili kering kisar
- *3 inci halia
- *6 batang serai
- *1 inci lengkuas
- *1 inci kunyit hidup
- bhn brtanda ni dkisar halus
- 20 biji bawang merah
- 10 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 3 jenis bawang ni dhiris nipis
- 1 liter santan – sederhana pekat
- 1 @ 2 batang kulit kayu manis
- 6 biji buah pelaga
- 1/2 cawan kerisik
- daun limau purut/daun kunyit
- gula melaka/gula merah
- garam cukup rasa
- 2 keping asam gelugor
Cara-cara masak Rendang Ayam
- Masukkn ayam brsama cili kisar, bahan2 yang dkisar halus, 3 jenis bawang, kulit kayu manis & buah pelaga ke dalam kuali…gaul mesra (guna api sederhana)
- Bila ayam sedikit kecut/layu ckit, baru masukkn santan…kacau slalu
- Agak2 kuah 1/2 kering, masukkn pula kerisik, asam gelugor & gula melaka, klau suka daun limau purut yg di carik sikit…
- Bila rendang hampir kering, masukkn garam @ kalau suka bleh masukkn juga daun kunyit yg d hiris halus
- Saya suka rendang yg tak terlalu kering… lembab2 ckit… terpulang pada selera masing2… *1 lgi rendang ni tak perlu blend bawang sebab saya suka tekstur kuahnye yg kasar2 gitu… ada rasa trsendiri…
- Selamat mncuba…
No comments:
Post a Comment