RENDANG PEDAS KERANG ~ Intai-intai Dapur
Kita semak resepi....
Bahan A
2 kilo kerang direbus dan di buang kulit nya.
Bahan B
2 sudu besar (penuh/Bun-bun) Minyak SAPI GEEBLEND
Bahan C (Semua di bawah dimesin halus)
25 biji cili kering
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 batang serai
1 helai daun kunyit
lengkuas
Bahan D
1 sudu teh serbuk kunyit
Santan dari 1 biji kelapa
1 sudu besar kerisik
garam
Daun Limau purut dihiris halus
CARA MEMASAK
1. Masukkan bahan B, C dan D ke dalam kuali dan masak sehingga hampir kering dan naik sedikit minyak
2. Baru di masukkan Bahan A (Kerang rebus). Gaul dan masak lagi <> 10 minit dan angkat.
3. Tabur dengan hirisan daun limau purut.
4. Siap untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment